INTERACTIVE PAVILION DESIGN BUILD PROPOSAL

MAPERTURES

Design V Fall 2013 | Murray Legge

Team Members | Benjamin Goldberg, Kaitlyn Gruener, Ricardo Soto, Yinqian Zhuang (1 week)  

Waller Creek is a prominent body of water that cuts through a large portion of Austin’s downtown area, running North to South. the Waller Creek Conservancy is taking measures to renew the area surrounding the creek, beginning with an underground tunnel that prevents 100 year floods. 

The Conservancy asked the University of Texas at Austin School of Architecture to assist in designing and building a pavilion that would raise awareness and excitement about these changes happening in the near future. Mapertures is a 20 ft long walk-through pavilion that is meant to be disassembled and reassembled easily in order for it to travel to different locations around Austin at various festivals. Built with a series of 2x4s, it is conceived of as a series of individual frames that collapse into each other and are supported laterally by the plywood floor and a steel rod that runs through each jointed roof  connection. In addition the wooden blocks that form a map image of the creek further stabilize the structure. The community is invited to learn about the conservancy’s efforts through information stored in a series of wooden cubbies situated between each 2x4. the cubbies are arranged as a map of Waller Creek

 MAP PROVIDED BY WALLER CREEK CONSERVANCY

MAP PROVIDED BY WALLER CREEK CONSERVANCY